marți, 21 decembrie 2010

Tipuri de ten

     Despre TENUL NORMAL
 Tenul  normal este foarte rar intalnit si nu prezinta particularitati deosebite. Un ten normal se spune ca este un ten perfect, chiar ideal, hidratant si emoliant, fara zone grase sau uscate, deci bine echilibrat.

    Despre TENUL USCAT
    In mod paradoxal, pielea uscata nu pare sa duca lipsa de hidratare/hranire, iar cercetatorii au ajuns la concluzia ca prea multa apa poate duce la ruperea matricei intercelulare, cea care  tine celulele lipite intre ele. Problema consta in faptul ca, in cazul acestui tip de ten, cumva, aceasta matrice este fisurata si nu reuseste sa retina apa si nutrienti in piele.
   In cadrul tratamentului cosmetic se va pune accentul de hranire si hidratare, atat prin masaj, cat si prin folosirea mastii de la final.
    
   Tips
  Nu folositi sapunuri dure, tonere cu alcool sau produse care usuca tenul.
  Caldura arida, aerul conditionat, frigul, fac ca acest tip de ten sa sufere, asa ca folositi umidificatoare.
  Nu stati neprotejati la soare, folositi produse de baza ca AHA sau BHA care exfoliaza stratul de celule moarte si deterioarate.

  Despre TENUL MIXT 
  Este cel mai frecvent intalnit tip de ten: zona T (barbie, nas, frunte) este mai grasa, iar obrajii sunt mai uscati. De obicei acest tip de ten nu prezinta probleme deosebite.

   Tips 
  Folositi gomaje sau exfoliante de 2 ori pe saptamana.
  Folositi produse pentru ten mixt,echilibrate.
  Folositi pe zona T creme sau pudre speciale care absorb excesul de sebum.
  Folositi masti hidratante alternativ cu cele de curatare in profunzime.


  Despre TENUL GRAS
  Tenul gras este incarcat de sebum, lucios, cu porii dilatati si de cele mai multe ori cu puncte negre si cosuri. Glandele sebacee produc prea mult sebum, celulele moarte nu reusesc sa iasa la suprafata pielii, porii se blocheaza si in interiorul lor se formeaza bacterii. 
  In cadrul tratamentului cosmetic se va pune accentul pe curatare, diminuarea secretiei de sebum, reechilibrarea ph-ului pielii, inlaturarea cosurilor si a punctelor negre prin extractie si apoi prin aplicarea locala de substante care usuca.

   Tips
 Curatati pielea cu produse usoare,produse pe baza de alcool inrautatesc situatia.
 Dezinfectati, daca este cazul, cu produse pe baza de plante (ulei de arbore de ceai).
 Eliminati celulele moarte prin gomaje si exfolieri cu acid salicilic 2%.
 Incercati sa reduceti sebumul prin folosirea mastilor cu argila.


   Despre TENUL SENSIBIL
  Pielea sensibila este foarte subtire, fragila si de multe ori are o culoare rozalie din cauza vaselor de sange care sunt foarte aproape de suprafata. Acest tip de piele se arde repede daca este expus la razele solare, se irita cu usurinta la contactul cu produsele cosmetice si parfumurile continute de acestea, insa reactioneaza si la factorii interni, cum ar fi mancarea condimentata si alcoolul.


   Tips
 Protejati "bariera" pielii sensibile prin hidratare ( interna si externa).
 Nu exagerati cu produsele exfoliante.
 Nu folositi sapunuri sau geluri de curatare puternice.
 Evitati produsele care ar putea provoca alergii.
 Cautati cosmetice pe baza de extract de musetel, conopida sau licoare.
 Orice rutina de ingrijire pentru acest tip de ten trebuie sa fie foarte simpla.


  Despre TENUL ACNEIC 
 Acneea este de mai multe feluri. In esenta, glandele sebacee sunt suprastimulate hormonal, in pe fata (sau corp) apar cosuri, comedoane, chisturi si pustule. Tenul acneic este deja ten cu probleme, ce trebuie tratat in cabinetul medicului dermatolog. De cele mai multe ori acest ten este ereditar sau persoana respectiva are grave tulburari hormonale. Arata extrem de inestetic si nu trebuie neglijat!


    Tips
  Acneea poate fi cauzata de mai multi factori: disfunctii hormonale, stres, pilule contraceptive, graviditate, menopauza, diete, lipsa de zinc, produse cosmetice alese si utilizate difectuos etc.
  Repet: acest "tip de ten" necesita tratament dermatologic, cosmeticiana putand doar amelioara problemele, nu si sa le vindece.
  Igiena reprezinta un factor important in pastrarea unui ten curat si, evident, folosirea produselor cosmetice si tratamentelor indicate de medic.

  Despre TENUL CUPEROZIC
 Tenul cuperozic este varianta mult mai "grava" a tenului sensibil. Acesta are, de asemenea, zone puternic vascularizate si se inroseste extrem de usor, astfel stimuland glandele sebacee care provoaca la randul lor cosuri si pustule. Toate procedurile cosmetice pe baza de caldura trebuie evitate.


   Tips 
 Nu va expuneti la soare, deoarece puteti inrautati mult starea tenului. Purtati mereu creme cu SPF.
 Feriti-va de caldura, chiar si de aceea din bucatarie.
 Evitati spalatul pe fata cu apa fierbinte, saune sau exercitii viguroase, alcoolul sau tigarile.
 Folositi produse cosmetice fara parfum si fara conservanti.

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu